Terapihund er et supplement til støttende, udviklende og terapeutiske samtaler.
Havana og Jeanne er uddannet hos Danske terapihunde.
De er et certificeret specialteam. Det betyder at Havana er testet og Jeanne er uddannet i at læse Havanas signaler og håndtere situationen derefter. Det betyder ogsaa, at de har lært nogle Grundfærdigheder, som de dagligt anvender. De færdigheder kan tilpasses de enkelte forløb, som Havana indgår i, så de opgaver Havana har, er tilpasset den enkeltes behov.
Kliniske terapihunde teams anvender terapihunde behandlere relateret i samspil med andre mennesker på en professionel og etisk måde.
Når man har taget en uddannelse hos Danske Terapihunde er hunden specialtrænet. Sammen med sin ejer er den professionelle og målbart et supplement til en behandling eller som bistand til at opnå et læringsmål.
Den kliniske terapihund arbejder altid sammen med sin ejer. Det er et krav at ejeren er professionelt uddannet indenfor psykologi, sundhedsfagligt eller pædagogisk.
Kilde Danske Terapihunde
Hvilke problematikker kan Havana afhjælpe?
Nærværet med Havana i sessionerne giver mulighed for at mennesker med angstlidelser, PTSD, OCD tør mærke nærvær i her og nu situationer.
Gennem øvelserne med Havana dæmpes alarmsystemet/ nervesystemet, og der sker en træning i at være til stede i nuet.
I sessionerne sker der en kobling mellem hoved og krop. Det giver mulighed for at træne det at mærke kroppens sunde signaler. Det vil give mulighed for ro i egen krop og mulighed for at mærke sin krop på en god måde.
Øvelserne med Havana understøtter af Jeannes kognitive adfærdsterapi.
Havana kan konkret hjælpe med:
- Ved afhjælpe angst, f.eks. stikkeangst
- Hos skabe tryghed
- At motivere og skabe glæde
- At afspejle følelser
- Ved bryde grænser
- At opnå specifikke udviklingsmål, kunne det f.eks. være at kunne gå på restaurant, gå alene til lægen mv.
Hvordan arbejder vi:
Alle forløb er skræddersyede til barnet eller den unge. Barnet eller den unge er selv en stor del af planlægningen, og de har alle – uanset alder – et ansvar i relationen til Havana. Dette ansvar er naturligvis tilpasset alder.
I hver session arbejder de altid ud fra en konkret plan:
- Øvelser der dæmper alarmsystemet ved at flytte fokus fra ubehag til ro og glæde.
- Sammen med børnene finder de ud af, hvad der skal til for at udholde det ubehag, der er ved indstik eller sensorskift.
- Belønning – leg og hygge – dette efterlader et positivt aftryk i hjernen, som huskes ved næste besøg og dæmper den overudviklede angst.
Jeanne og Havana har erfaring med arbejde med alle aldersgrupper, men teamet har specialiseret sig i at arbejde med børn og unge med type 1-diabetes f.eks. gennem projektet på Holbæks Børne- og Unge Afdeling.
Se video om, hvordan vi arbejder her .
Eksempel på træningsøvelse
En central øvelse i Jeanne og Havanas terapi er vejrtrækningsøvelser.
Her ses 6-årige Amanda og Havana, som træner sammen på Holbæks Børne- og Unge Afdeling.
De ligger roligt ved siden af hinanden på gulvet, mens Amanda lægger sin hånd på Havana. Jeanne, terapihundeføreren, guider Amanda til at følge Havanas vejrtrækning.
Øvelsen handler om, at Amanda skal lære at finde ro, slappe af i kroppen og lære at trække vejret helt ned i maven.
Denne simple, men effektive øvelse hjælper Amanda med at dæmpe sin angst– en vigtig del af at tackle hendes udfordringer med sensorskifte.

Hver gang Havana og Amanda ses på Holbæks Børne- og Ungeafdeling, laver de forskellige træningsøvelser, som hundefører Jeanne nøje har planlagt.
I videoen her ses træningsøvelsen, hvor Amanda har lært Havana at gå ind i en skraldespand og hente en godbid. Havana var i starten af forløbet meget bange for skraldespanden, ligesom Amanda var bange for at få sensor på, da hun startede sit forløb med Havana.
Formålet med øvelsen er derfor, at Amanda hjælper Havana med at lære, at det ikke er farligt at tage godbidden, hvilket bliver en spejling af, at det ikke er farligt for Amanda at få påsat en sensor.
Havanas adfærd gennem øvelsen, og Havanas ændring kan igen afspejles en til en til barnet, som kan se, at med hjælp og støtte kan man godt klare noget, der føles ubehageligt eller noget, man er bange for.”
Hør, hvad Amandas mor fortæller om samarbejder med Havana her .
Vi lader kunderne tale:
Som lovet kommer vi her med vores evaluering af vores forløb hos Havana.
Først og fremmeste har det været en kæmpe succes at gå hos jer.
tak for det!
Julie har glædet sig hver gang, det har været noget hun har sat frem til fra hun stod op om morgenen.
Vi har de sidste 2 gange, sat sensor på herhjemme helt uden problemer.
Vi forbereder os på at der skifter og Julie har ændret sig meget, hvor hun førhen ville blive ked af det, til nu hvor hun nu siger pyt skidt det klare vi bare lige.
Julie tænker meget over at man kan træne Havana til mange ting og har selv nævnt at hun også selv kan øve sig til at blive bedre til nogle ting.
kunne tidligere Julie ogsaa blive ked af det ved f.eks. indstik eller sensorskift, hvor hun ikke forstod hvorfor hun skal have diabetes. Dette har vi heller ikke haft i en længere periode – hun kan stadig godt spørge ind til det, hvor vi snakket om sygdommen, men hun bliver ikke ked af det.
I det store hele har besøget hos Havana, gjort stort indtryk på Julie – hun har opnået en tryghed, og er blevet bedre til at håndtere sin frustration og sætte ord på.
Download brochure om præsentationer